Mitől nő gyorsabban a haj? 2. rész

Hajnövekedést serkentő anyagok - folytatjuk a szemlét!

Korábbi cikkünkben sok hatóanyagot górcső alá vettünk, de még nincs vége! Akár a hajnövesztő gumicukrot, vitamint, oldatot vagy épp varázsteát választod, érdemes képben lenni, melyik összetevőnek mi a hatásmechanizmusa. Szalay Gergő gyógyszerész-vegyészmérnök és kutató szakemberrel folytatjuk a szemlét!

KOVAFÖLD: DM-es SiO2-Al2[(OH)4Si2O5] 

A kovaföld tulajdonképpen a természetben előforduló földből kinyert homok melynek fő alkotó eleme a szilícium-dioxid (SiO2). A kovaföldnek két fő típusát különböztetjük meg: a fogyasztásra alkalmas élelmiszer-minőségűt és a fogyaszthatatlan, de sok ipari felhasználással bíró úgynevezett szűrő minőségű kovaföldet. A szilícium – a szilícium-dioxid nem oxidált formája – egyike a testben tárolt számos ásványi anyagnak. Pontos szerepe nem jól ismert, de fontosnak tűnik a csontok egészsége, valamint a körmök, a haj és a bőr strukturális integritása szempontjából. 

Szilícium-dioxid-tartalma miatt egyesek azt állítják, hogy a kovaföld bevitele hozzájárul a szilíciumszint növeléséhez. Mivel azonban ez a fajta szilícium-dioxid nem elegyedik jól folyadékokkal, nem szívódik fel jól – ha egyáltalán. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a szilícium-dioxid kicsi, de jelentős mennyiségű szilíciumot szabadíthat fel, amelyet a tested képes felszívni, de ez nem bizonyított és valószínűtlen.

A kovaföldre sokszor kötelező táplálékkiegészítőként utalnak, bár egyes kiegészítők javíthatják egészségét, egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy a kovaföld egyike lenne ezeknek. A fentieket figyelembe véve kijelenthető, hogy a kovaföld fogyasztásának valószínűsíthetően önmagában nincs előnye a haj egészségére nézve. Továbbá fontos megjegyezni, hogy az élelmiszer-minőségű kovaföld fogyasztása biztonságos, de rendszeres belélegzése nem, ez úgynevezett szilikózist okozhat melynek tünetei a tüdő hegesedése, illetve gyulladások kialakulása. 

ARANYKÖLES KIVONATOK

A kölesben található fő vitaminok/ásványi anyagok: foszfor, magnézium, folsav, vas. További vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók a kölesben, de kis mennyiségben. 

A kölesek gazdagok fenolos vegyületekben, különösen a ferulinsavban és a katechinekben. Ezek a molekulák antioxidánsokként védik a testet a káros oxidatív stressztől. Az egereken végzett vizsgálatok összefüggésbe hozzák a ferulinsavat a gyors sebgyógyulásával, a bőr védelmével és a gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. A köles gazdag rostokban és nem keményítőtartalmú poliszacharidokban, kétféle emészthetetlen szénhidrátban, amelyek elősegítik a vércukorszint szabályozását.

A köles kivonatok és a haj minőségének javítására irányuló közvetlen összefüggéseket nem vizsgáltak egy tanulmányban sem. Habár a fentebb említett vitaminok, illetve ásványi anyagok, amelyek megtalálhatóak a kölesben lehetnek jó hatással a hajra, azonban azokat egyszerűbb módon is be lehet vinni a szervezetbe. A köles kivonatok előnye főleg abban rejlik, hogy természetes összetevőként lehet feltüntetni a dobozon – ez egy termék értékét nagyban emelheti.

mitol no gyorsabban a haj

KERATIN, CISZTEIN, METIONIN

A keratinról sokat beszélnek a hajjal kapcsolatban – ha csak a keratinos hajkezelésekre vagy hajolajokra gondolunk – de mi is valójában a keratin? A keratin a szkleroproteinek néven ismert rostos szerkezeti fehérjék családjának egyikeAz α-keratin a gerincesekben található keratin egyik típusa. Ez a legfontosabb szerkezeti anyag, amely a szőrt, (így az emberi hajat is) a körmöket, a tollakat, a szarvakat, a karmokat, a patákat, a bőrkeményedéseket és a gerinces állatok külső bőrrétegét alkotja. A keratin a hámsejteket is védi a károsodástól vagy a stressztől. A keratin vízben és szerves oldószerekben rendkívül oldhatatlan.  

Itt muszáj egy kis kémia óra ahhoz, hogy érthető legyen, de próbálunk egyszerűen fogalmazni: 

Ahhoz, hogy értsük mire van szüksége a hajunknak, látnunk kell, hogy miként épül fel és mire van szüksége az építkezés közben. Mint azt az előbb említettük a haj keratinból épül fel, ami egy fehérje. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, az emberi szervezetben lévő összes fehérje 20 különböző féle aminosavból épül. Az aminosavak pedig olyan speciális szerves molekulák, amelyek úgynevezett peptid kötéseken keresztül polimereket (sok aminosav molekulát tartalmazó nagyobb szerkezeti egységek) képesek alkotni, ez lesz a fehérje. 

A cisztein egy olyan kén-tartalmú aminosav, ami a keratin egyik fő alkotó eleme. Az emberi haj kb. 14% ciszteinből épül fel. Az Lciszteinnel dúsított keverékek segítenek a haj megerősítésében. Az Lciszteinben lévő kén atomok lehetővé teszik diszulfid hidak képződését, amelyek szilárdságot és merevséget biztosítanak a keratin számára. Következésképpen az L-ciszteinnel dúsított keverékek használata elősegíti a strukturális elváltozások helyreállítását, és lassítja a hajhullást, amelyet bizonyos rendellenességek (például diffúz alopecia) okoznak. Ilyen termék például a Pantogar melynek hatásosságát az NCBI honlapján megtalálható klinikai kutatások is bizonyítják, hasonló a Revalid összetétele is.

Egy másik kén-tartalmú aminosav a metionin. Ennek hiányát összefüggésbe hozzák az öregköri őszüléssel. Hiánya hidrogén-peroxid felhalmozódáshoz vezet a hajhagymákban, csökken a tirozináz enzim (melanin pigment előállításában játszik szerepet) hatékonysága és fokozatosan csökken a hajszín. A metionin bevitellel kapcsolatos legnagyobb aggodalmat talán a homocisztein okozza, mely a metioninból származtatható. A metionin átalakulhat homociszteinné, amely egy olyan aminosav melyet szívbetegségek kialakulásához kötnek. A nagy mennyiségű metionin bevitel a homocisztein koncentrációjának növekedéséhez vezethet, bár egyesek érzékenyebbek erre a folyamatra, mint mások.

Kutatások azt mutatják, hogy a potenciális veszélyt inkább a homocisztein jelenti, nem maga a metionin. Más kutatások kimutatták, hogy a magas fehérjetartalmú, magas metionin tartalmú étrend hat hónap elteltével nem növelte a homociszteint, szemben az alacsony fehérjetartalmú és alacsony metionin tartalmú étrenddel. A Hcy-keratin felhalmozódása a metionin maradványok réz / vas által katalizált demetilezésének köszönhető, és hozzájárul az emberi hajban megtalálható keratin károsodásához. A fent említettek alapján érdemes lehet odafigyelni, hogy mennyi metionint viszünk be a szervezetünkbe, azonban fontos hozzá tenni, hogy a folyamathoz rézre és vasra is szükség van. 

PABA

A Para-aminobenzoesav vagy más néven B10 vitamin egy egyszerű szerves vegyület. Az 1940-es és 50-es évek tanulmányai azt találták, hogy a PABA 200 mg-tól 24 grammig terjedő napi dózisú szájon át történő fogyasztása a haj repigmentációjához vezetett, és segített az ősz haj eredeti színének visszaállításában. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes kutatások azt találták, hogy a haj ismét ősz lett, miután a résztvevők befejezték a PABA szedését. A PABA a bőr védelmében is szerepet játszik, alkalmazható bőrkeménység és elszíneződés ellen. Továbbá UV elnyelő képessége van a molekulának, emiatt régebben naptejek adalékanyaga volt, azonban egyeseknél allergiás reakciókat váltott ki.

APIGENIN

Az apigenin a természetben is előforduló flavionidok csoportjába tartozó vegyület, mely egy antioxidáns. Az agy bizonyos receptoraihoz kötődve, segíthet az insomnia tüneteinek kezelésében és csökkentheti a krónikus alvásképtelenséget.  In vitro vizsgálatok során kimutatták, hogy az apigenin küzd a rákos sejtekkel, különösen a mell, az emésztőrendszer, a bőr, a prosztata és a méh rákos sejtjeivel. Egy in vivo kutatás, (állati modelleket és humán vizsgálatokat is ideértve) szerint az apigenin hasznos lehet a cukorbetegség, az amnézia, az Alzheimer-kór, a depresszió, az álmatlanság és a rák elleni küzdelemben. Egyes kutatások szerint a hajszálerek tágításán keresztül javítja a vérellátást, ami által több tápanyag jut el a hajhagymákhoz.

mitol no gyorsabban a haj

ANDROGÉN ALOPÉCIA

Az androgén alopécia (AGA) vagy másnéven férfias típusú hajhullás (male pattern boldness), elég gyakori probléma napjainkban. Ez azt jelenti, hogy az erre hajlamos férfiak hajvonala idővel elindul felfelé vagy a skalpon kezd el hullani a haj, szerencsétlen esetben a kettő együtt is járhat. Nők esetében ez a probléma ritkább, de ha mégis előfordul, elvékonyodó hajszálakra számíthatnak a hölgyek, illetve a fej közepén egyenes vonalban kezdhet el hullani a haj.  

A férfias típusú hajhullás genetikai eredetű, amelyet bizonyos androgén hormonok (férfi nemi hormonok) okoznak, ezek közül a legjelentősebb hatás a DHT (Dihidrotesztoszteron) fejti ki. redukciót. E hormon szintjének csökkentésével feltételezhetően javítható a haj állapota. Ez a jól ismert tesztoszteron redukált formája, a redukciót egy úgy nevezett 5-alfa-reduktáz enzim végzi, őt azért érdemes ismerni, mert az ő munkájának gátlásával kevesebb tesztoszteron alakul át DHT-vá, ez az egyik megoldás a DHT szint csökkentésére a fejbőrben. 

OLEANOLSAV

Klinikai kutatások statisztikailag bizonyítják, hogy az oleanolsav (OA) hajnövekedést promotálhat androgén alopéciában (AGA) illetve telogén effluviumban szenvedő pácienseknél azáltal, hogy stimulálja a hajmátrix sejtjeinek proliferációját. Az OA közvetlenül gátolhatja az 5-alfa-reduktáz enzim aktivitását, ezáltal csökkentheti a DHT (Dihidrotesztoszteron) hatását a DPC (dermális papilla sejt) gén expressziójára. Ez alapján OA elősegítheti a haj növekedését a fenti mechanizmusok révén, és potenciálisan felhasználható lehet az AGA ellen.

BIOTINIL GHK

A biotinilGHK a vagy másnéven biotinil-tripeptid, egy biotinból és 3 peptidből álló molekula (glicin, hisztidin, lizin), melynek szintén 5-alfa-reduktáz gátló hatása van így szintén csökkenti a DHT szintet. A biotin hatásairól már korábban beszéltünk, így itt főleg a GHK hatásait említjük meg. 

A GHK (glicil-L-hisztidil-L-lizin) jelen van az emberi plazmában, a nyálban és a vizeletben, de az életkor előrehaladtával csökken a szintjeGHK valószínűleg Cu2+ komplexként fejti ki hatását a szervezetben. Felgyorsítja a sebgyógyulást és a bőr helyreállításátserkenti a kollagén, szintézisét és lebontását, Felgyorsítja a kutyák bőrének, (feltételezhetően az ember) szőrtüszőinek, gyomor-bél traktusának, csontszövetének és lábpárnáinak sebgyógyulását. Szisztémás sebgyógyulást indukál patkányokban, egerekben és sertésekben is. A kozmetikai termékek vizsgálatakor azt találták, hogy feszesebbé teszi a laza bőrt és javítja a rugalmasságot, a sűrűséget, csökkenti a ráncokat, a fénykárosodást és a hiperpigmentációt.

KIS BÓNUSZ

Egy érdekes vizsgálat, hajhullásban szenvedők számára, amely reményt adhat. A kutatásban 56-an vettek rész egy 6 hónapos periódusban.  

A készítmény összetétele: Oleanolsav, apigenin, biotinil-tripeptid-1, diaminopirimidin oxid, adenozin, biotin és ginkgo biloba. 

teljes vizsgálati mintában az összes szőrszál és az anagén szőrszálak száma jelentősen megnőtt. Az AGA-ban szenvedő pácienseknél szignifikáns volt az összes szőrszál és az anagén szőrszálak növekedése. Vizuális klinikai értékelés alapján a résztvevők 35,7% –ának volt vastagabb, terjedelmesebb haja, 37,5%uknak javult a hajuk általános megjelenése és 39,3% –uknak javult a skalp fedettsége. A beteg kérdőíveken a résztvevők a hajhullás csökkenéséről (79%) számoltak be86%-uknak nőtt a magabiztossága a hajukkal kapcsolatban és megítélésük szerint a hajproblémájuk kevésbé volt látható (79%). A szer használata során nem voltak mellékhatások

Ne adjuk fel srácok-lányok! Van, aki komoly hajritkulás miatt, van, aki gyorsabb növekedést várva keresi a csodaszert, és láthatjuk, hogy igenis vannak remek serkentő anyagok.

Előző cikkünben már sok hatóanyagot átnéztünk, így tudjuk, mi mire képes és milyen mennyiség szükséges hozzá. Ha ez alapján végigmész a népszerű hajnövesztő termékeken, Te is láthatod, mekkora az esélye a sikernek. Ha szívesen beszélgetnél a témáról, ugorj el hozzánk a szalonba, hiszen ha valamihez értünk, az a haj és szívesen adunk Neked is tanácsot a megfelelő hajápolásra. Vagy csak készítsünk valami elképesztően menő frizurát!

A cikkhez felhasznált források:

1.Zempleni, J. & Hassan, Y. I. Biotin and biotinidase deficiency. 3, 715–724 (2008). 

2.Trüeb, R. M. Oxidative Stress in Ageing of Hair. (2009). doi:10.4103/0974-7753.51923 

3.Karashima, T. és mtsai. telogen effluvium. 25, 210–213 (2012). 

4.Nadkarni, N., Gautam, M. & Godse, K. Role of Caffeine in the Management of Androgenetic Alopecia. 185–187 doi:10.4103/0974-7753.100094 

5.Butawan, M., Benjamin, R. L. & Bloomer, R. J. Methylsulfonylmethane : Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. 1–21 (2017). doi:10.3390/nu9030290 

6.Anthonavage M., Benjamin R.L., W. E. D. Effects of oral supplementation with methylsulfonylmethane on skin health and wrinkle reduction. Nat. Med. J. 7, (2015). 

7.Day, H. & Bruno, B. G. Have a “ Good. 1–4 (2009). 

8.Hanmugam, S. S. és mtsai. The Effect of Methylsulfonylmethane on Hair Growth Promotion of Magnesium Ascorbyl Phosphate for the Treatment of Alopecia. 17, 241–248 (2009). 

9.Mehdi, Y., Hornick, J., Istasse, L. & Dufrasne, I. Selenium in the Environment, Metabolism and Involvement in Body Functions. 3292–3311 (2013). doi:10.3390/molecules18033292 

10.Masumoto, K. és mtsai. Clinical features of selenium deficiency in infants receiving long-term nutritional support. 23, 782–787 (2007). 

11.Fairweather-tait, S. J. és mtsai. Selenium in Human Health and Disease 1 1 1. 14, (2011). 

12.Jugdaohsingh, R. Europe PMC Funders Group Europe PMC Funders Author Manuscripts SILICON AND BONE HEALTH. 11, 99–110 (2009). 

13.Jugdaohsingh, R. és mtsai. Dietary silicon intake and absorption 1 – 3. 6–12 (2018). 

14.Martin KR. The chemistry of silica and its potential health benefits. J Nutr Health Aging. 2007;11(2):94-97. 

15.Devi, P. B., Vijayabharathi, R. & Sathyabama, S. Health benefits of finger millet ( Eleusine coracana L .) polyphenols and dietary fiber : a review. 51, 1021–1040 (2014). 

16.Kumari, D., Madhujith, T. & Chandrasekara, A. Comparison of phenolic content and antioxidant activities of millet varieties grown in different locations in Sri Lanka. 474–485 (2017). doi:10.1002/fsn3.415 

17.Pizzino, G. és mtsai. Review Article Oxidative Stress : Harms and Benefits for Human Health. 2017, (2017). 

18.Xiang, J., Apea-bah, F. B., Ndolo, V. U. & Katundu, M. C. Henan University of Science & Technology , College of Food & Bioengineering , University of Malawi , Department of Human Ecology , Zomba , Malawi. Food Chem. (2018). doi:10.1016/j.foodchem.2018.09.120 

19.Chem, F. Content of Insoluble Bound Phenolics in Millets and Their Contribution to Antioxidant Capacity. 6706–6714 (2010). doi:10.1021/jf100868b 

20.Liu, Y. és mtsai. International Immunopharmacology Ferulic acid inhibits neuro-in fl ammation in mice exposed to chronic unpredictable mild stress. Int. Immunopharmacol. 45, 128–134 (2017). 

21.Petri H, Pierchalla P, T. H. The efficacy of drug therapy in structural lesions of the hair and in diffuse effluvium–comparative double blind study. 

22.Pinnen, F. és mtsai. Codrugs Linking L -Dopa and Sulfur-Containing Antioxidants : New Pharmacological Tools against Parkinson ’ s Disease. 6, 559–563 (2009). 

23.Blom, H. J. & Smulders, Y. Overview of homocysteine and folate metabolism . With special references to cardiovascular disease and neural tube defects. 75–81 (2011). doi:10.1007/s10545-010-9177-4 

24.Ganguly, P. & Alam, S. F. Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease. 1–10 (2015). 

25.Garlick, P. J. 5th Amino Acid Assessment Workshop Toxicity of Methionine in Humans 1. 1722–1725 (2018). 

26.Hanratty, C. G., Mcgrath, L. T., Mcauley, D. F., Young, I. S. & Johnston, G. D. The e V ects of oral methionine and homocysteine on endothelial function. 326–330 (2001). 

27.Haulrik, N., Toubro, S., Dyerberg, J., Stender, S., Skov, A. R., & Astrup, A. Effect of protein and methionine intakes on plasma homocysteine concentrations : a 6-mo randomized controlled trial in overweight. 1202–1206 (2002). 

28.Borowczyk, K., Suliburska, J. & Jakubowski, H. Demethylation of methionine and keratin damage in human hair. Amino Acids (2018). doi:10.1007/s00726-018-2545-3 

29.Yale, K., Juhasz, M. & Atanaskova, N. Medication-Induced Repigmentation of Gray Hair : A Systematic Review. 92617, (2019). 

30.Sieve, B. F. CLINICAL ACHROMOTRICHIA. 93–94 (1941). 

31.ZARAFONETIS, C. J. D. Darkening of gray hair during para-amino-benzoic acid therapy. 399–402 (1950). 

32.Leach, M. J. & Page, A. T. Herbal medicine for insomnia : A systematic review and meta-analysis. Sleep Med. Rev. 24, 1–12 (2015). 

33.Srivastava, J. K., Shankar, E. & Gupta, S. Chamomile : A herbal medicine of the past with a bright future ( Review ). 895–901 (2010). doi:10.3892/mmr.2010.377 

34.Rodriguez-fragoso, L., Reyes-esparza, J. & Burchiel, S. W. Risks and benefits of commonly used herbal medicines in Mexico. 227, 125–135 (2008). 

35.Shukla, S. & Gupta, S. Apigenin : A Promising Molecule for Cancer Prevention. 962–978 (2010). doi:10.1007/s11095-010-0089-7 

36.Salehi, B. és mtsai. The Therapeutic Potential of Apigenin. (2019). doi:10.3390/ijms20061305 

37.Garre, A., Piquero, J., Trullas, C. & Martinez, G. Efficacy and Safety of a New Topical Hair Loss-Lotion Containing Adenosine , Biotin and Ginkgo biloba in Patients with Androgenetic Alopecia and Telogen effluvium : A Six-month Open-Label Prospective Clinical Study. 4, (2018). 

38.ChunYu Cao, YuLei Liu, Q. D. Effect of oleanolic acid on 5α-reductase activity, dpcs proliferation and gene expression correlated with androgenetic alopecia in vitro. 2159–2165 (2019). doi:10.19193/0393-6384 

39.Pickart, L., Vasquez-soltero, J. M. & Margolina, A. GHK Peptide as a Natural Modulator of Multiple Cellular Pathways in Skin Regeneration. 2015, (2015). 

Fehérvári út

1117 Budapest, Fehérvári út 30.
Újbuda-központtól 1 perc sétára